Aanleg van nectarkroegen op bedrijfsterreinen

Om de biodiversiteit te bevorderen, worden op vier bedrijfsterreinen bij Kootstertille en Eastermar nectarkroegen aangelegd. Aan de hand van een beplantingsplan worden deze week in het kader van het project “Samen investeren in biodiversiteit” enkele honderden vaste planten en vlinderbloemige struiken geplant bij Consolis VBI, Combex Bouwlogistiek, Weboma en Asfalt Productie Kootstertille. Naar verwacht zullen daardoor hier de komende tijd aantrekkelijke plekken ontstaan voor bijen, vlinders en andere insecten.

Een nectarkroeg is een grasveldje, perk, berm of bloemenveld waarin veel bloeiende kruiden en struiken (drachtplanten) voor bloembezoekende insecten groeien. Hier kunnen insecten zoals vlinders, wilde bijen en zweefvliegen volop hun voedsel (nectar, honing, pollen) vinden, vandaar de benaming nectarkroeg. De aanlegvan de bloemen- en struikenperken maakt onderdeel uit van het project “Samen investeren in biodiversiteit” van de stichting BCIFG. Hierin werken naast de genoemde bedrijven Stertil, Brouwer & Brouwer, Van Assen Recycling, Vermilion Energy, Nederlandse Gasunie en de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel samen aan het vergroten van de verscheidenheid aan flora en fauna op de industrieterreinen Westkern en Skûlenboarch.

Beplantingsplan

Om de biodiversiteit te vergroten, zijn eind vorig jaar op de bedrijventerreinen al diverse faunavoorzieningen geplaatst zoals vogelkasten, vleermuiskasten en bijenhotels. Daarnaast zijn de  beheermaatregelen aangepast en is een beplantingsplan gemaakt voor struiken en bomen. Als eerste werd dit opgepakt door medewerkers van Van Assen Recycling die de betonnen keerwand op hun bedrijfsterrein aan de kant van het fietspad opfleurden met enkele honderden klimplanten. Laas Faber, uitvoerder en collega Eelco Eisma van Oosterhof Holman Groen / GoVert die nu de honderden planten en struiken voor de nectarkroegen een plekje geven, zijn zeer enthousiast. Faber: “We zijn nu bezig met de aanleg van nectarkroegen bij Weboma, APK, Consolis VBI en Combex Bouwlogistiek. In het najaar plaatsen we nog diverse bomen, waaronder ook fruitbomen. Volgend voorjaar zul je hier een veelzijdig en kleurig geheel zien. Het worden echte voedselkroegen voor insecten.”

Foto’s: Eelco Eisma plant zonnehoeden (Echinacea) bij Consolis VBI

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.