"Ik wilde graag boswachter worden"

Directeur Willem Feenstra van Heiwo BV uit Wolvega is ervan overtuigd dat je als bedrijf je verantwoordelijkheid moet nemen. Dat je dat ook aan de buitenkant van je bedrijf moet laten zien omdat je als ondernemer een voorbeeldfunctie hebt.

Hij wilde vroeger graag boswachter worden. “Ik ben toevallig in mijn functie gerold. Nu ben ik directeur en dus geen boswachter, maar ik kan gelukkig wel wat voor de natuur doen.” Aan het woord is een enthousiaste Willem Feenstra, directeur van Heiwo B.V. te Wolvega.

Carrosseriefabriek Heiwo (afgeleid van de naam van de vroegere wagenmakerij Heida te Wolvega) is gespecialiseerd in de productie van koel- en vriestrailers. Voor bijvoorbeeld bloemen, voedingsmiddelen, luchtvracht en vleesvervoer. “Wij zijn een allround carrosseriebouwer, specialist in het opbouwen. Doordat we de te gebruiken composiet sandwichpanelen zelf verlijmen, ontstaat er een optimaal product. In het koel- vriessegment zijn wij dan ook marktleider onder de Nederlandse bouwers.”

Feenstra (58 jaar), wonend met zijn gezin in Wolvega, is opgegroeid in Grou. “Daar is mijn liefde voor de natuur ontstaan. We woonden midden tussen de boerderijen en een jaarlijks hoogtepunt was voor mij  de filmavond die Fûgelwacht Grou organiseerde.” Nu maakt hij in de weekenden graag een wandeling door de natuur, bijvoorbeeld in de Lendevallei. “Ik hou van de Friese natuur en probeer die liefde ook over te brengen op mijn twee dochters. Ik leer ze bijvoorbeeld het verschil tussen verschillende soorten planten.”

Hij leerde zijn bedrijf kennen tijdens een stage voor zijn studie autotechniek aan de HTS te Apeldoorn. Na zijn opleiding kon hij bij Heiwo aan de slag als chef reparatie afdeling, twee jaar later gevolgd door de benoeming tot bedrijfsleider. In 1990 ontstond de mogelijkheid samen met vier collega’s het bedrijf over te nemen. “Ik was de jongste met als gevolg dat ik als enige nog over ben als eigenaar en directielid van het bedrijf met ook een repair-afdeling in Maasdijk en in totaal ca. 110 medewerk(st)ers.”

Duurzaamheid en de zorg voor het milieu staan bij Heiwo hoog in het vaandel: “Doordat wij geen concessie doen aan de kwaliteit, heeft het product een langere levensduur en kent minder onderhoudskosten. En door het hoogwaardige polystyreen dat we als isolatiemateriaal gebruiken, krijg je een betere isolatie en dus is er minder energie nodig.” De bedijfsgebouwen van Heiwo in Wolvega zijn voorzien van in totaal 2.200 zonnepanelen, goed voor 500.000 kW. “Daarmee kunnen we voor 100 % aan onze jaarlijkse energiebehoefte voldoen. Daarnaast wordt in de productiehallen hoogwaardige LED-verlichting gebruikt wat zorgt voor 20% verlaging van ons energieverbruik.”

Feenstra is ervan overtuigd dat je als bedrijf ook je verantwoordelijkheid moet nemen. “Het gaat om waarden, normen en kennis. Liefde voor de natuur hoort daar ook bij. Dat moet je aan de buitenkant van je bedrijf ook laten zien. Als ondernemer heb je ook een voorbeeldfunctie. We moeten goed rentmeesterschap tonen, de aarde behouden voor toekomstige generaties! Natuurlijk moet je als bedrijf positief draaien, maar bijvoorbeeld de inrichting van een bedrijfsterrein kan vaak wel anders. Zo hebben wij voor ons gebouw speciale plantenbakken staan, gemaakt van Corten-staal en gevuld met lavastenen en planten wat ervoor zorgt dat er jaarrond wat groens te zien is. Ook werken we volop aan afvalscheiding en zijn de oplosmiddelen allemaal vervangen door milieuvriendelijke producten. Wat we kunnen doen, dat doen we. Een wens die er nog ligt, betreft de aanplant van meer bomen. Ik kijk daarom ook met belangstelling naar het biodiversiteitsproject zoals dat bij Kootstertille van start is gegaan.”

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.