Wethouders plaatsen borden project biodiversiteit op industrieterreinen bij Kootstertille en Eastermar

Negen bedrijven en de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werken mee aan een bijzonder pilotproject van de Stichting BCIFG om de verscheidenheid aan flora en fauna op de bedrijfsterreinen Westkern bij Kootstertille en Skûlenboarch bij Eastermar te verbeteren. Om bekendheid aan het project “Samen investeren in biodiversiteit” te geven bij werknemers, bezoekers en omwonenden is woensdagmorgen 23 februari bij de ingang van beide industrieterreinen een groot projectbord geplaatst. Op de foto vlnr Tytsy Willemsma, wethouder van de gemeente Tytsjerksteradiel, projectleider Theun Wiersma van de Stichting BCIFG en Max de Haan, wethouder van de gemeente Achtkarspelen.

Met het project “Samen investeren in biodiversiteit” wil de stichting BCIFG (bedrijven voor de Friese natuur) de biodiversiteit op bedrijfsterreinen vergroten. Op de industrieterreinen Westkern en Skûlenboarch doen negen daar gevestigde bedrijven (Stertil, Nederlandse Gasunie, Koninklijke Oosterhof Holman, Asfalt Productie Kootstertille, Van Assen Recycling, Brouwer & Brouwer, Combex Bouwlogistiek, VBI Consolis en Vermilion Energy) en de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel mee aan dit pilotproject.

Vorig jaar is begonnen met een nul-monitoring en het ontwikkelen van een algemeen format voor een biodiversiteitschets door ecologisch bureau Faunax. Daarna zijn voor elk bedrijfsterrein afzonderlijk en de openbare ruimtes van beide industrieterreinen voorstellen gemaakt voor het plaatsen van faunavoorzieningen en het uitvoeren of aanpassen van beheeractiviteiten. Die worden dit voorjaar uitgevoerd. Vervolgens worden later dit jaar de resultaten gemeten en voor belangstellenden toegankelijk gemaakt.

De bedoeling is dat deze aanpak navolging krijgt bij meer bedrijven en gemeenten. Inmiddels is er belangstelling getoond door o.a. een bedrijf in Wolvega en door een organisatie met diverse bedrijfslocaties in Fryslân.

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.