Zeldzame weidebeekjuffer vastgelegd door wildcamera op bedrijventerrein bij Kootstertille

Sinds eind vorig jaar leggen wildcamera’s op de bedrijventerreinen Westkern bij Kootstertille en Skûlenboarch bij Eastermar beelden vast van de dieren die er voorkomen. Dat leverde in de afgelopen maanden weer mooie en verrassende resultaten op. Zoals bijvoorbeeld beelden van de weidebeekjuffer, een libel die in Fryslân zeldzaam is.

Waren er in de voorgaande kwartalen veel waarnemingen van hazen en reeën, in de zomerperiode waren dat er beduidend minder. Waarschijnlijk is de oorzaak hiervan de droogte geweest waardoor bijvoorbeeld sloten droog stonden. Niettemin zijn in de periode juli t/m september weer diverse filmopnames van onder andere reeën, hazen, steenmarters, koolmees en merel gemaakt. Door de camera op het bedrijfsterrein van Van Assen Recycling werd zelfs een bijzondere libel vastgelegd: de weidebeekjuffer. Hoewel deze libellensoort in Nederland vrij algemeen is, komt deze in Fryslân, en zeker in het noorden, zeldzaam voor.

Pilotproject
Om meer zicht te krijgen op welke dieren voorkomen op de bedrijventerreinen Westkern bij Kootstertille en Skûlenboarch bij Eastermar zijn er eind vorig jaar elf cameravallen geplaatst. Dit maakt onderdeel uit van het pilotproject “Samen investeren in biodiversiteit” van de stichting BCIFG waaraan negen bedrijven (Stertil, Consolis VBI, Combex Bouwlogistiek, Brouwer & Brouwer, Van Assen Recycling, Asfalt Productie Kootstertille, Koninklijke Oosterhof Holman, Vermilion Energy en Nederlandse Gasunie) en de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel deelnemen. Per drie maanden worden de camera’s door een medewerker van ecologisch Bureau Faunax gecontroleerd en de resultaten verwerkt en in de Nationale Databank Flora en Fauna geplaatst.

Een compilatie van de beelden van juli t/m september is te zien via Wildcameras Ook kan daar de tabel met alle waarnemingen per locatie worden gedownload.

Het project “Samen investeren in biodiversiteit” wordt financieel gesteund door het ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland).

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.