4. Hitte en verkoeling

4. Hitte en verkoeling

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat klimaatverandering zorgt voor een stijging in het aantal tropische dagen in Nederland. Waar dit voor de ene persoon een zegen is, is het voor de ander een vloek. Echter kan extreme hitte voor gezondheidsproblemen zorgen bij kwetsbare groepen zoals mensen met longaandoeningen, ouderen en kinderen. Dit maakt dat tijdens hittegolven de ziekenhuisopnames en sterfte aantallen aanmerkelijk toenemen. Jij wilt hier toch ook iets aan doen? Met de onderstaande vijf tips, kun je zelf zorgen voor een natuurlijke airco in je (achter)tuin.

5 tips voor een natuurlijke airco in je achtertuin

In jouw tuin kun je met een aantal maatregelen zelf zorgen voor verkoeling. Een tuin met veel groen en afwisselend schaduw kan maar liefst 5 graden koeler zijn dan een versteende tuin. In gevoelstemperatuur kan dit zelfs nog meer schelen. Enkele tips om te zorgen voor verkoeling:

Tip 1:

Plant bodembedekkers en heesters in de tuin door overbodige stenen er uit te halen. Stroken met vaste planten en een gazon nemen veel minder warmte op en laten deze ook makkelijker los. En heb je wel eens last van wateroverlast na een flinke onweersbui? Het regenwater kan door de toevoeging van planten beter de bodem in en kan wateroverlast voorkomen

Tip 2:

Kijk naar mogelijkheden om een groene gevel en/of een groen dak te nemen. Het zorgt ervoor dat de warmte buiten blijft, de lucht wordt gekoeld en overtallig regenwater wordt opgenomen.

Tip 3:

Vervang jouw schutting door een groene erfafscheiding. Ook dit zorgt voor een stukje verkoeling en daarnaast voor meer leven in de tuin, doordat het hierdoor vol zit met schuilplaatsen en voedsel voor allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren

Tip 4:

Door de aanleg van een watertuin, zorg je ervoor dat het regenwater ergens heen kan. Daarnaast zorgt bewegend water voor verkoeling en kunnen vogels drinken en baden in het ondiepe water. Een echte win-win situatie!

Tip 5:

Plant een boom. In de zomer is het heerlijk vertoeven in de koele schaduw van een boom, ook voor vele vogels.

Zo plant je een boom!

Ieder voorjaar komen er overal jonge boompjes op. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij een kastanje- of eikenboom bij jou in de buurt. Er is een grote kans dat je in de buurt van de stam dan een klein scheutje (baby-boompje) ziet opkomen. Deze groeiende boompjes komen uit de zaden die in de herfst op de grond zijn gevallen en dan in het voorjaar ontkiemen. Meestal overleven deze jonge boompjes het niet, doordat ze te weinig zonlicht en water krijgen. Maar bij jou in de achtertuin maken ze een kans om verder te groeien! Lees hieronder wat je moet doen.

Wat heb je nodig?

  • Schepje
  • Aarde
  • Plantenspuit
  • Water
  • Bloempot

Aan de slag!

Stap 1:

Allereerst is het handig om te bepalen waar je jouw boompje wil planten. Zoek hiervoor een zonnige plek. Het kan handig zijn het boompje eerst in de vensterbank te laten groeien.

Stap 2:

Ga op zoek naar een scheutje bij jou in de buurt.

Stap 3:

Haal het boompje voorzichtig met een schepje uit de grond. Let er hierbij op dat de wortels zo min mogelijk beschadigen.

Stap 4:

Vul een bloempot met aarde en plant hier het jonge boompje in. Maak de aarde vervolgens een beetje nat met een plantenspuit.

Stap 5:

Zet je boompje op een zonnige plek, en kijk hoe je boompje groeit! Geef het af en toe een beetje water. Als het boompje te groot wordt voor de bloempot kun je deze buiten planten.

Er zijn ook nog andere manieren om bomen te planten, zo kun je deze ook stekken! Meer hierover weten? Check de link:

Stek een boom!

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.