5. Echte avonturen kun je niet downloaden

5. Echte avonturen kun je niet downloaden

Onze wereld draait als maar door. Werkdruk, files, lawaai en een overdosis aan digitale informatie leiden tot verscheidene gezondheidsklachten. Zo blijkt dan ook dat een op de zeven werkenden in Nederland last heeft van burn-out klachten. Dit zijn om en nabij 1,3 miljoen mensen. De oplossing? Aarden. Ofwel even met beide benen op de grond staan. Ga op avontuur de natuur in en laat je schoenen vandaag thuis.

Op avontuur de natuur in is op ontzettend veel verschillende manieren goed voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Wat de natuur met je doet, daar kan geen medicijn aan tippen. Vele studies tonen aan dat de natuur helpt om tot rust te komen, je hoofd leeg te maken en even bij te tanken. Het is wetenschappelijk bewezen dat je bloeddruk zakt en je cortisolwaarden dalen na een rondje wandelen door de natuur. Even loskomen van de drukte van het dagelijkse leven. Een buitenshuis avontuur heeft dan ook vele voordelen. Hieronder beschrijven we 6 redenen waarom jij meer avontuur nodig hebt in je leven.

Reden 1: Verbinden met jezelf

Zelfs na een microavontuur keer je al anders terug dan hoe je vertrokken bent. Tijdens avontuur maak je volop gebruik van je zintuigen en sta je open voor nieuwe uitdagingen. Door het aangaan van deze uitdagingen creëer je een positief en gelukkig gevoel en bovendien heb je jezelf ook nog eens overwonnen. Daarnaast is een avontuur ook simpelweg gewoon leuk omdat je op een speelse manier op ontdekking kunt. Je maakt verbinding met jezelf.

Pluspunt 2: Conditie

Zonneschijn, frisse lucht en het uitnodigende groen van bomen. De ideale combinatie voor een rondje hardlopen of een mooie wandeling in het bos. De schoonheid van het bos biedt ruimte voor de meest uiteenlopende sporten en buitenactiviteiten. Dat bewegen gezond voor je is, is inmiddels wel duidelijk. Je kunt er je conditie mee verbeteren en tegelijkertijd een frisse neus halen.

Pluspunt 3: Aanwezig zijn

Wissel het hangen voor de tv eens om voor een mooie ochtend in een kano, in een prachtig natuurgebied. Je hoort de vogels fluiten, je voelt een zachte bries in je gezicht en je ziet een fuut met een aantal jongen onbezorgd langs zwemmen. Deze tijd is helemaal van jou. Even niet meer denken aan wat je allemaal wil en nog moet doen. Alleen jij en het water, in het hier en nu. Dit geeft je even lucht en een moment om op te laden, voordat je weer teruggaat naar de dagelijkse sleur.

Tip! Tellen voor de wetenschap

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wees bewust van wat er om je heen allemaal te vinden is. Ga op pad om te tellen voor de wetenschap! Ga opzoek in je achtertuin of bezoek een natuurgebied in de buurt. Kijk goed om je heen en luister naar de geluiden van je omgeving. Wie of wat kom je tegen? Neem de tijd om de kleine en grote dieren, planten, bomen of paddenstoelen te bekijken en geef je waarnemingen door op https://waarneming.nl/

Pluspunt 4: Versterken van relaties

Studies bewijzen wat we allang weten: de natuur is echt goed voor ons. Als je ook deze voordelen wil ondervinden is het advies toch echt; ‘Ga naar buiten’. Of nog beter: ‘Ga samen naar buiten’. Samen op pad gaan en iets nieuws proberen kan de band met je kinderen, partner en/of vrienden enorm versterken. Het geeft een gevoel van samenhorigheid. Daarbij geeft het je de gelegenheid de persoon in een ander daglicht te zien.

Tip!:

Ga eens mee op avontuur naar de natuurgebieden van It Fryske Gea. Er is het hele jaar door een groot aanbod aan activiteiten voor volwassen, het gezin of voor de kinderen: https://www.itfryskegea.nl/

Pluspunt 5: Zelfvertrouwen

Avontuur vraagt om mentale volharding wat leidt tot meer veerkracht. Je leert jezelf te redden in nieuwe en lastige situaties. Zelfvertrouwen krijg je door kleine successen te behalen. Dit kan door dingen te doen die net buiten je comfortzone liggen. Avontuur zorgt voor kansen om jezelf op de proef te stellen, motivatie om door te zetten en daarbij te groeien als persoon. Na een geslaagd avontuur heb je het gevoel dat je de hele wereld aankunt.

Tip!:

Verleg je eigen grenzen. Ontdek nieuwe paden, leer een nieuwe vaardigheid zoals kaartlezen of paddenstoelen herkennen of volg een online cursus over de natuur. Zo heeft onder andere het IVN een ruim aanbod aan online lesmateriaal.

Pluspunt 6: Authenticiteit, doorbreek de routine

Routines kunnen heerlijk zijn. Je weet altijd waar je aan toe bent. Echter wordt het op een bepaald punt ook gewoon saai.

‘Als je denkt dat avontuur gevaarlijk is, probeer routine. Dat is dodelijk’ – Paul Coelho

Als je alleen leeft in routine, kun je blinde vlekken ontwikkelen voor wie je eigenlijk bent. Soms kan het beleven van een klein avontuur helpen om de dagelijkse sleur van het leven te doorbreken. Dit kun je doen door midden in de week de tent op te zetten, wat vaker buiten te eten of toch die wandeling te maken ongeacht het weer. Deze activiteiten dragen bij aan een goed humeur en zorgen voor een vermindering van stress. Ook voorpret is hierbij erg belangrijk. Een klein avontuur plannen of een groter avontuur alvast in je agenda zetten helpt je verheugen op dat wat nog komen gaat.

Daarnaast weet je vaak beter wie je bent als je terugkomt van een avontuur. In nieuwe situaties kom je soms onverwachte dingen tegen waar je op moet anticiperen. Dit geeft je stof tot nadenken. Onverwachte situaties maken het dan ook makkelijker om jezelf te ontdekken en te groeien als persoon.

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.