9. Bouw je eigen insectenhotel

9. Bouw je eigen insectenhotel

Een insectenhotel kun je natuurlijk kopen, maar het is een stuk leuker en duurzamer om er zelf een te maken! Een insectenhotel is niet alleen nuttig, maar ook een mooie aankleding voor de tuin. Gasten die je in je nieuwe hotel kunt verwachten zijn onder andere: lieveheersbeestjes, metselbijen, graafwespen, vlinders en gaasvliegen. De lieveheersbeestjes en gaasvliegen zullen je hiervoor erg dankbaar zijn, want zij zoeken in de winter altijd een fijne plek om te overwinteren. Volg het stappenplan hieronder en verwelkom je nieuwe buren!

Wat heb je nodig?

Je kan een insectenhotel zo groot of klein maken als je zelf wilt. Voor een leuk en simpel insectenhotel heb je het volgende nodig:

  • De basis van het hotel: een houten kratje of kistje
  • Een aantal houtblokjes
  • Bamboestokjes
  • Opvulmateriaal (onder deze lijst vindt je een aantal voorbeelden)
  • Een paal waar je hotel op kan staan of materiaal om mee op te hangen
  • Boormachine
  • Potlood
  • Papier

Je insectenhotel kan je decoreren met: bamboestokjes, losse stukken boombast, golfkarton, dood of rottend hout, houtsnippers, droge bladeren en takjes, blok hout, boomstronk, hooi en stro, stenen, nectar producerende planten, gedroogde bloemen, mos, noten, riet etc.

Ook recyclebare materialen als PVC buizen, touw, oude dakpannen, bakstenen, plastic flessen, oude laatjes, kippengaas of houten kistjes kun je goed gebruiken.

Aan de slag!

Stap 1:

Allereerst is het handig om te bepalen waar je jouw hotel wilt plaatsen. In de tuin of hangend aan een bijvoorbeeld een boom? Maak ook een schets van hoe je jouw hotel wilt inrichten. Dan weet je straks wat voor materiaal je nodig hebt!

Stap 2:

Verzamel al het materiaal dat je nodig hebt: bamboestokjes, dood of rottend hout, houtsnippers, droge bladeren en takjes, hooi en stro, nectar producerende planten, gedroogde bloemen, mos, riet, noem het maar op! Zolang het maar natuurlijke materialen zijn.

Stap 3:

Voor de basis van het insectenhotel maken we gebruik van een houten kratje of kistje. Deze kun je onderverdelen in meerdere ‘verdiepingen’ door er plankjes tussen te maken.

Stap 4:

Vul één of meer verdiepingen met houtblokjes en laat er een paar leeg om straks op te vullen met ander natuurlijk materiaal.

Stap 5:

Boor in de houtblokjes een aantal gaten van ongeveer tien centimeter diep en aan paar centimeter uit elkaar.

Stap 6:

Vul de lege verdieping met de door jou gekozen opvulmateriaal. Insecten zitten graag in kleine ruimtes, dus vullen maar! En hoe meer variatie in de materialen, hoe meer verschillende insecten jouw hotel interessant vinden.

Stap 7:

Als je jouw insectenhotel naar wens hebt ingericht is het tijd om hem een mooi plekje te geven! Hang hem op in een boom of geef hem een mooi plekje in de tuin. Daarna is het wachten op je eerste hotelgasten, spannend…!

Meer doen om insecten te beschermen?

Insecten zijn ‘s zomers op hun best en kunnen jouw hulp wel gebruiken in de winter! Om te kunnen groeien, vliegen en paren hebben ze veel energie nodig: die krijgen ze van warmte en voedsel. In het najaar is er veel minder voedsel te vinden en wordt het kouder, waardoor ze minder energie krijgen en vaak dood gaan. In een ander artikel van It Fryske Gea lees je meer over wat je kunt doen om insecten de winter door te helpen. Zie hiervoor https://www.itfryskegea.nl/nieuws-publicaties/nieuws/hoe-overleven-insecten-de-winter/

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.